sobota, 20. oktober 2007

Razmišljanje

Perk Mandelc

Saj poznate legendo iz knapovskih virov , ki govori o Škratu , ki je domoval v podzemlju,tam v nederjih matere Zemlje.Bil je ( in še je ) radoveden mandelc , ki ga je zanimalo marsikaj o knapih o njihovih navadah.
Bil je običaj , da so puščali malo od malice za Perk Mandelca , da je malo pojedel in jih za to vedno nagradil z bogatim najdiščem.Toda knapi so bili vedno bolj "požrešni" in so se nekega dne domislili, da bi Škrata napili , ter pričakovali, da jim bo le-ta pokazal še bolj bogata najdišča.
TAko so zraven običajne hrane Mandelcu pripravili še Šnops in Škrat se ga je napil.Rudarji so to izkoristili in res Perk Mandelc jih je pripeljal še do neodkritih najdišč v osrčju gore.
Bilo je polno diamantov ,pa opalov,zlate žile so se vile povsod okoli; bilo je polno bogastva,nesluteno in neopisljivo.
Knapi so basali , kopali , vrtali in polnili malhe , žepe in slačili so bluze in jih polnili,polnili so svoja pokrivala , nagrabili so ogromno bogastvo.
Toda pozabili so na to , da se bo Perk Mandelc slej kot prej streznil in uvidel njihovo namero.
Zgodilo se je takisto in Škrat se je razsrdil , da se je gora tresla , rovi so se krušili in predrzni knapi so bežali na svetlo.
Tovorili so vse tisto bogastvo in se ga trudili rešiti, a ko so pribežali iz jame so na svetlobi dneva opazili , da se je vse neizmerno bogastvo,vsi diamanti, opali, vso zlato spremenili v premog,črn in umazan , kot so bile njihove duše.
Od takrat so s strahom hodili po jami in se bali maščevanja Perk Mandelca.Toda Škrat je goro že zaklev namesto zlata in dragih kamnov so bili obsojeni na kopanje premoga in večni strah pred maščevanjem.
Vedno kadar se je v jami karkoli zgodili so za to okrivili Perk Mandelca,toda v resnici so sami nosili krivdo za vse , kar se je zgodilo zaradi njihove prevare.
Torej bodite pozorni na dogajanje in na način kako živite svoja življenja, kajti vedno znova se vam lahko zgodi kakšen Perk Mandelc.
Perk Mandelc vas gleda.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Meni se je že